top of page

Kleineondernemers­regeling verandert

De kleineondernemersregeling (KOR) in de btw-regelgeving verandert per 1 januari 2020. In plaats van een belastingvermindering komt er een btw-vrijstelling. Je kunt voor de vrijstelling kiezen als je omzet onder de 20.000 euro blijft.

De huidige regeling is een belastingvermindering en gebaseerd op het bedrag op jaarbasis aan af te dragen btw. Je kunt deze regeling in 2019 nog gebruiken, als het saldo van ontvangen btw minus betaalde btw op jaarbasis minder is dan 1.883 euro per jaar. Je draagt dan minder of soms zelfs helemaal geen btw af. De KOR kun je alleen gebruiken als natuurlijk persoon (eenmanszaak) of bij samenwerking van natuurlijke personen (vof of maatschap).

Vanaf 2020 omzetgerelateerd

Vanaf 2020 is een omzetgerelateerde vrijstelling omzetbelasting van kracht. Deze kun je gebruiken als je omzet exclusief btw in een kalenderjaar niet hoger is dan 20.000 euro.

Hiervoor tellen alle leveringen en diensten mee die met btw belast zijn. Voor het bepalen van de omzetgrens telt ook de btw-vrijgestelde omzet mee uit:

  • levering en verhuur van onroerende zaken

  • financiële diensten

  • verzekeringsdiensten

De omzet uit andere btw-vrijgestelde diensten telt niet mee voor de omzetgrens. Hieronder vallen bijvoorbeeld medische diensten, sportdiensten en diensten door schrijvers en journalisten.

Vrijwillige regeling

Iedere ondernemer, ongeacht de rechtsvorm, kan voor de nieuwe vrijstellingsregeling kiezen. Je mag dan geen btw op je leveringen berekenen. Je vermeldt geen btw op je facturen. Je hoeft zelfs helemaal geen facturen te versturen voor de btw.
(Maar als je zelf facturen wilt versturen, of als je klanten daarom vragen, kun je dat wel doen; op de factuur vermeld je dat een vrijstelling van toepassing is.) De btw op kosten (voorbelasting) mag je niet meer aftrekken en je hoeft geen btw-aangifte in te dienen. Je moet een beperkte administratie bijhouden voor het bepalen van het resultaat.

Je keuze geldt voor minimaal 3 jaar, of tot je de 20.000 euro omzet overschrijdt.

Overschrijden van 20.000 euro-grens

Maak je meer dan 20.000 euro omzet in een kalenderjaar? Dan moet je btw berekenen vanaf de levering waarmee je de 20.000 euro-grens overschrijdt. Vanaf dat moment moet je ook weer de normale btw-administratie bijhouden. De omzet voor overschrijding blijft vrij van btw. De volgende 3 jaar kun je geen gebruik meer maken van deze vrijstellingsregeling.

Is nieuwe KOR voor jou interessant?

Voldoe je aan de voorwaarden? Dan kan het gebruik van de nieuwe KOR je gemak bieden. Je hoeft geen btw-administratie meer bij te houden en ook geen btw-aangifte meer te doen. Kijk hier of de nieuwe KOR voor jou interessant is:

  • Ga je een investering doen? Dan kun je als je de nieuwe KOR gebruikt, de btw op die investering niet verrekenen als voorheffing.

  • Heb je in de afgelopen 5 jaren btw op investeringen als voorheffing afgetrokken? Dan krijg je te maken met een herziening van de btw als de afgetrokken btw gedeeld door 5 jaren meer is dan 500 euro. Je moet dat bedrag aan btw dan terugbetalen. Voor investeringen in onroerend goed reken je met 10 jaren.

  • Verhuur je een pand btw-belast? Dan kun je de nieuwe KOR niet gebruiken.

  • Heb je veel zakelijke klanten? Bij gebruik van de nieuwe KOR kun je geen btw op inkopen en zakelijk kosten verrekenen. Je 'inkoopprijs' wordt dus hoger. Om dezelfde marge te houden moet je je verkoopprijs-zonder-btw verhogen. Voor zakelijke klanten wordt jouw product dan minder interessant.

  • Heb je vooral particulieren en organisaties die geen btw kunnen verrekenen als klant? Bij dezelfde verkoopprijs als vóór gebruik van de nieuwe KOR wordt jouw marge hoger. Dan is de nieuwe KOR interessant voor jou.

  • Heb je buitenlandse klanten of transacties waarbij de btw is verlegd? Dan moet je toch aangifte omzetbelasting doen. Lees hierover meer op de website van de Belastingdienst.

Heb je nog vragen? Of twijfel je nog? Neem dan contact met me op en laten we samen jouw situatie bekijken.

Gebruikmaken van nieuwe regeling

Wil je de nieuwe kleineondernemersregeling vanaf 2020 gebruiken? Kom dan in actie. Zorg dat je je aanmeld vóór 20 november 2019 bij de Belastingdienst. Het aanmeldingsformulier vind je op de site van de belastingdienst als je zoekt naar: Melding omzetbelasting kleineondernemersregeling. 

Heb je onder de huidige KOR een ontheffing van administratieve verplichtingen? Dan ga je automatisch over naar de nieuwe regeling. Daarover heb je van de Belastingdienst al een brief gekregen. Meer informatie over de nieuwe KOR vind je op de website van de Belastingdienst.

Besluit omzetbelasting, facturering en administratie gewijzigd

De Belastingdienst mag het recht op aftrek van voorbelasting niet weigeren enkel en alleen omdat een factuur niet aan alle formele vereisten voldoet. Voorwaarde is wel dat alle gegevens die nodig zijn om na te gaan of aan alle materiële voorwaarden wordt voldaan, voorhanden zijn.

Het besluit van 6 december 2014 over administratieve, facturerings- en andere verplichtingen voor de BTW is per 10 oktober 2017 geactualiseerd. In het besluit is onder andere opgenomen dat de Belastingdienst vanaf 20 oktober 2017 het recht op aftrek van BTW pas mag weigeren als niet is voldaan aan zowel de formele als de materiële voorwaarden voor uitoefening van de BTW-aftrek. Dat een factuur niet aan de formele vereisten voldoet, is volgens Europese jurisprudentie namelijk geen reden om meteen aftrek van voorbelasting te weigeren.

 

Weet u overigens wat de factuurvereisten zijn voor de BTW ? Controleer naar aanleiding van dit document 

Andere BTW-verplichtingen

Vanaf 20 oktober 2017 gelden nog meer wijzigingen. Zo kunnen ondernemers onderling afspreken dat een van hen hun afzonderlijke prestaties op één bewijsstuk (bijvoorbeeld een factuur of kwitantie) in rekening brengt. Wel moeten op dat bewijsstuk dan alle gegevens staan die de ondernemers anders op de aparte facturen zouden vermelden.

Daarnaast ziet de Belastingdienst de transactieoverzichten van reizen met een OV-chipkaart, of vergelijkbare kaarten waarmee men op saldo reist, als vervoerbewijs en dus als een factuur.

Ook gaat de staatssecretaris in het geactualiseerde besluit in op de vraag wanneer een boedelbijdrage belast is met BTW, en wanneer niet.

Constateert u dat u te weinig BTW heeft aangegeven? Corrigeer dit dan zo snel mogelijk met het suppletieformulier anders riskeert u een vergrijpboete.

Geen bijtelling voor bestelauto zonder rittenadministratie, kan dat?

 

Als u geen bijtelling voor uw auto van de zaak wilt, bent u in principe verplicht een rittenadministratie bij te houden. Dit betekent nogal eens administratieve rompslomp. Heeft u een bestelauto? Dan kunt u met een 'Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik' ook onder deze verplichting uit.

Ook als er een bestelauto ter beschikking is gesteld, geldt in beginsel gewoon de bijtelling. Deze wordt berekend over de catalogusprijs, inclusief BPM en btw.

Wanneer geen bijtelling?
Net als voor personenauto's kan men aan de bijtelling ontkomen door te bewijzen dat met de auto in een jaar niet meer dan 500 km privé is gereden. Een rittenadministratie is niet verplicht, maar zonder deze administratie is het bewijs amper te leveren.

Voor bestelauto's geldt een speciale regeling zonder dat u een bijtelling krijgt of dat u een rittenadministratie moet bijhouden. Deze regeling houdt in dat u vooraf een 'Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik' bestelauto invult én de bestelauto helemaal niet privé gebruikt.

Let op! 'Helemaal niet' betekent zelfs niet één kilometer per jaar. Woon-werkverkeer is zakelijk, maar omrijden om even bij de supermarkt boodschappen te doen niet.


De fiscus controleert fysiek of u de bestelauto ook werkelijk niet privé gebruikt. Wordt uw bestelauto gesignaleerd waarbij er twijfel is aan het zakelijke karakter van de rit, dan kan de fiscus u om een verklaring vragen. Blijkt hieruit niet dat u de bestelauto zakelijk gebruikte, dan kunt u een navordering plus boete verwachten.


Ook uw werknemers kunnen gebruik maken van de 'Verklaring uitsluitend zakelijk' gebruik bestelauto. Zij dienen de verklaring dan via u in te leveren bij de fiscus. U hoeft dan met de bijtelling ook geen rekening te houden in uw loonadministratie. Tip: Wijs uw werknemer er uitdrukkelijk op dat de bestelauto bij gebruik van de verklaring helemaal niet privé gebruikt mag worden en dat overtreding van dit voorschrift een forse boete op kan leveren.

bottom of page